Se spune...
AMBASADOR, Limba Romana

Excelentei Sale Domnului Vladimir Lupan, Reprezentantul Republicii Moldova pe langa Natiunile Unite

Excelentei Sale Domnului Vladimir Lupan

Reprezentantul Republicii Moldova pe langa Natiunile Unite

Subiect: Raportul ONU privind Drepturile Omului in Transnistria in limba « moldoveneasca »

Stimate Domnule Ambasador,

In calitatea dumneavoastra de Reprezentant al Republicii Moldova pe langa Natiunile Unite si ca semnatar al petitiei « Un clic pentru Limba Romana in Constitutia RM », solicitam parerea dumneavoastra cu privire la mentionarea limbii « moldovenesti » in Raportul Natiunilor Unite privind Drepturile omului in regiunea Transnistreana a Republicii Moldova.

Amintim ca promovarea limbii « moldovenesti » drept un Newspeak  ( George Orwell, 1984) are ca scop simplificarea lexicului si a sintaxei elementare a limbii romane, in speta, pentru a « limita intrumentele de gandire complexa si a gandirii critice », dupa cum il remarca foarte bine Umberto Eco apropo de textele scolare fasciste, in « Cinq questions de morale » (1997). In raportul privind Drepturile Omului in Transnistria, care de altfel este unul respectabil si cuprinzator, in principiu, limba « moldoveneasca » este mentionata fara jena si cu o nonsalanta deranjanta. Iata mentiunea respectiva:

« The original version of this report is in English. Official translations are available in Moldovan and Russian. In cases of variations, the English version should be considered authoritative. »

Va solicitam de asemenea sa informati serviciile ONU, responsabile de redactarea acestor acte, de importanta respectarii esentei limbii romane pentru a evita incetatenirea limbii « moldovenesti » gratie unor trimiteri ale Natiunilor Unite in actele sale oficiale. Acestea le pot servi promotorilor pseudo-limbii « moldovenesti » drept precedent. Este bine stiut de asemenea ca Academia de Stiinte a Rep. Moldova nu recunoaste aceasta sintagma si ca sintagma din Constitutia RM este o problema de timp. Iar articolul din Constitutie este la fel de obsolet ca si epoca sovietica a carui mostenire, in parte, acesta este.

Stim ca nu sunteti indiferent fata de soarta limbii romane in Republica Moldova, in special ca si semnatar al petitiei « Un clic pentru Limba Romana in Constitutia Republicii Moldova » initiata de Institutul European pentru Moldova (IEMoldova):

https://cbb2009.wordpress.com/2009/12/09/breaking-news-eugen-doga-sustine-petitia-un-clic-pentru-limba-romana-in-constitutia-rm/

Asteptam reactia dumneavoastra la acest act de sfidare a limbii romane in Rep.Moldova.

Ludmila Bulgar, Institutul European pentru Moldova

Reportul Natiunilor Unite: http://www.un.md/news_room/pr/2013/HRReport_14February/index.shtml

COPIE: Ziarul de Garda, Chisinau

À propos de Cartier European

Bienvenue! J'espère que les articles publiés sur ce site vous soient utiles. IEMoldova asbl

Discussion

Pas encore de commentaire.

Reactia dumneavoastra