Se spune...
Articole, Basarabeni la Bruxelles, IEMoldova, Moldova & UE, VOTARE

IEMoldova: Numarul voturilor inmultit cu doi la Bruxelles

Premiera: De doua ori mai multi basarabeni au votat la Bruxelles decat votau de obicei.

Greseala majora in procesul verbal al votului de la Bruxelles: « 272 » in loc de « 772 » de voturi valabil exprimate.

Record de participare la vot si la Bruxelles, ca si in celelalte capitale europene. In premiera, au votat 774 de basarabeni la sectia de vot 307 de la Ambasada de la Bruxelles a Republicii Moldova. Pentru comparatie, in aprilie si iulie 2009 votase peste 400 de cetateni, acesta fiind numarul maxim atins anterior la Bruxelles,  in septembrie doar 300.

Un scurt rezumat al procesului verbal de la Bruxelles, care ne-a fost furnizat de observatorii IEMoldova. Favorit la Bruxelles este PLDM-ul:

PLDM-389 de voturi

Credit IEMoldova: Intalnire Filat&Leanca cu basarabenii din Belgia (septembrie 2009)

Partidul Liberal  – 238 de voturi

Particul Democrat din Moldova – 51 de voturi

PCRM – 27 de voturi

AMN – 15 voturi

PPCD – 9 voturi

Celelalte formatiuni politice din cursa electorala nu au inregistrat mai mult de 10 voturi, iar pentru candidatul independent Gabriel Stati au votat doar doua persoane.

Cat priveste greseala privind numarul total al voturilor valabil exprimate, mentionat in procesul verbal, aceasta a fost semnala de IEMoldova azi dimineata la Comisia Electoral Central a RM, adresata domnului Corneliu Pasat, dar si la Ambasada RM de la Bruxelles. Eroarea a fost tocmai remarcata de membrii biroului electoral, ne-a declarat consilierul Ambasadei Doamna Diana Gadja. Speram ca informatia sa fie corectata inainte de a fi luata in cont de carte CEC pentru contabilizarea finala. Asteptam raspunsul CEC la scrisoarea noastra. Intre timp, informatia a fost transmisa carte presa din RM.

Observatorii independenti prezenti la sectia de vot, cetateanul Francez Emilie Balayn, observator international , si Liudmila Galatan, observator national, din cadrul diasporei, acreditati din partea Institutului European pentru Moldova, au descris un proces « transparent, fluid si fara tulburari ». Tot de la ei am aflat ca urna de vot, de care se plangeau de obicei alegatorii de la Bruxelles, a fost inlocuita, fiind mult mai incapatoare de data aceasta, iar in timpul zilei o urna suplimentara  a fost instalata pentru a colecta toate buletinele de vot stampilate si pliate de alegatori.

In ce priveste desfasurarea scrutinului, afluenta a fost inedita. Alegatorii au facut coada pentru a-si exprima preferina pentru o formatiune sau alta. La ora 13.00 votase deja aproape 400 de persoane si dublul pana la inchiderea sectiei de vot.

Azi dimineata am aflat ca membrii biroului electoral si observatorii nostri au parasit sectia de vot la orele 3 dimineata, ora la care au terminat contabilizarea voturilor si intocmise procesul verbal.

Vom reveni cu detalii referitoare la eroarea din procesul verbal de indata ce primim un raspuns de la CEC.

Ludmila Bulgar, IEMoldova

Publicités

À propos de Cartier European

Bienvenue! J'espère que les articles publiés sur ce site vous soient utiles. IEMoldova asbl

Discussion

3 réflexions sur “IEMoldova: Numarul voturilor inmultit cu doi la Bruxelles

 1. pai citi au votat?in proces verbal 772.« 772″ de voturi valabil exprimate.in stire spuneti —au votat 774 de basarabeni la sectia de vot 307 . citi sunt?

  Publié par serj | novembre 29, 2010, 2:40
 2. Au votat 774 de cetateni, si 772 de voturi valabil exprimate, adica 2 voturi nu au fost valabil exprimate. Ti-a picat si tie fis ain sfarsit sau ba?

  Publié par cbb2009 | novembre 29, 2010, 3:28
 3. alegerile la noi nu se petrec cinstit, nu votează toți, și dacă chiar și votează alegătorii aleg din cea ce li se propune de sus, da md. demult deja nu înaintează aleșii lor de jos în sus…
  http://partem.org/news/show/522
  http://partem.org/news/show/448

  Publié par simon | juin 29, 2011, 5:18

Reactia dumneavoastra

Choisissez une méthode de connexion pour poster votre commentaire:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

Publicités
%d blogueurs aiment cette page :